Psicologia 23/25
Recull de Treballs de Recerca realitzats per l’alumnat de Batxillerat de la promoció 2023-2025 al Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic en l’àmbit de la Psicologia.
Domènech Arcarons, Martina.
Cura i creativitat: Un camí per ajudar.
Les malalties neurodegeneratives són molt comunes en la nostra societat, i entre elles l’Alzheimer és la principal causa de deteriorament cognitiu en les persones grans. Aquest treball aprofundeix en les característiques d’aquesta malaltia, a partir d’una comprensió general del fenomen de la memòria i la seva pèrdua. Per obtenir una visió més completa de l’Alzheimer s’han realitzat entrevistes a una psicòloga, una investigadora especialitzada i un familiar d’una persona afectada. Aquest coneixement ha permès assolir l’objectiu principal del treball: la creació d’un joc dissenyat per contribuir a la prevenció i millora de l’Alzheimer. Aquest joc no només busca entretenir, sinó que actua com a eina educativa per ajudar els jugadors a comprendre millor la malaltia. Les conclusions constaten que l’ús de recursos lúdics pot afavorir la millora en el coneixement i la sensibilització davant d’una malaltia tan comuna com l’estudiada.
Tutora: Anna Jiménez
Llavina Gesa, Ariadna.
Toc: La lluita entre el pensament i l'acció.
El treball analitza el trastorn obsessiu compulsiu (TOC) i ofereix una visió detallada sobre què són els trastorns mentals, com es diferencien de les malalties mentals i com es diagnostiquen. Després d’una introducció als conceptes bàsics, s’explora el TOC en profunditat, definint les seves característiques d’obsessió i compulsió, així com la seva tipologia, els símptomes que presenta i les tècniques per diagnosticar-lo, que inclouen l’avaluació psicològica i l’examen físic. També se n’analitzen les causes possibles, els tractaments, el pronòstic i els efectes en la qualitat de vida. El treball inclou una metodologia basada en entrevistes i una enquesta, que permeten obtenir dades més explicites sobre el TOC i les experiències de les persones afectades. A través de l’anàlisi de les respostes, es presenten conclusions sobre l’impacte d’aquest trastorn i la seva percepció social, cosa que aporta una comprensió integral del TOC i la seva gestió.
Tutora: Anna Jiménez
Luna Senmartí, Laia.
Pressió social i salut mental en l'era digital: Com les xarxes afecten els influencers.
Aquest treball examina l’impacte de les xarxes socials en la salut mental dels seus creadors de continguts, tots ells personatges famosos que són models per a milers de seguidors que els prenen d’exemple, la qual cosa fa que es vegin obligats a projectar una imatge perfecta i mantenir l’atenció del seu públic. La pressió que això suposa, sumada a la dependència de l’aprovació externa, pot conduir a problemes com l’ansietat, la depressió o els trastorns alimentaris, entre d’altres. L’objectiu és, doncs, identificar i analitzar els principals trastorns de tipus mental quer afecten els esmentats creadors.
Tutora: Anna Arumí
Martín Font, Iona.
El silenci de la desaparició: Explorant les raons psicològiques d'una elecció radical.
El treball investiga els factors psicològics que fan que una persona vulgui desaparèixer voluntàriament. En primer lloc s’han formulat una sèrie de preguntes sobre el perfil dels que es troben en aquesta situació, i posteriorment s’ha investigat quin és el procediment que hi ha darrere d’una denúncia de desaparició. L’objectiu final ha estat conscienciar les persones i donar a conèixer que, darrere del que veiem en els mitjans de comunicació, hi ha un procediment policial que se segueix en cada desaparició, encara que no es mostri de cara al públic. El resultat de la cerca ha estat més complex del que es preveia, especialment per la naturalesa confidencial del tema.
Tutora: Anna Arumí
Martín Mateu, Júlia.
Esports i emocions. Estratègies psicològiques per evitar l'abandonament infantil.
La recerca neix de la passió per l’esport i d’una experiència personal que porta a qüestionar el paper de l’entrenador, el suport familiar i la necessitat d’un psicòleg esportiu als clubs. S’aborda l’abandonament esportiu infantil, un fenomen preocupant per l’impacte negatiu en el desenvolupament dels nens i nenes. L’objectiu principal és identificar factors que ajudin a prevenir aquest abandonament i valorar la importància d’incloure ajuda externa per millorar el benestar dels infants. S’analitza el “triangle esportiu” -entrenador, família i esportista- i s’ofereixen eines psicològiques aplicades a l’esport, així com estratègies per fomentar l’esportivitat. El treball conté entrevistes a esportistes, entrenadors i psicòlogues, a més d’una enquesta d’opinió dirigida a persones que hagin practicat algun esport. Finalment, es presenta una cançó composada per la mateixa autora sobre la pressió esportiva i el suport necessari per als joves atletes. Es conclou que el suport psicològic i un entorn adequat poden fomentar la continuïtat en l’esport.
Tutora: Laia de la Iglesia
Ordeig Font, Jana.
Esportivament.
L’objectiu principal del treball és analitzar la relació entre la psicologia de l’esport i la salut mental, amb especial atenció a la gestió de la pressió i l’ansietat en els esportistes d’alt rendiment. La metodologia emprada ha consistit en una recerca d’informació mitjançant fonts bibliogràfiques, la realització d’entrevistes a professionals de l’esport, com entrenadors i psicòlegs, i un test psicològic a esportistes. Els resultats mostren una clara vinculació entre la pressió de les competicions i el rendiment i benestar dels esportistes, i posen en evidència la importància de la intervenció psicològica per millorar la salut mental, així com el seu paper essencial per a l’acompanyament emocional i el suport en moments de gran exigència.
Tutora: Anna Arumí
Pagès Marpons, Marc.
Sociopatia al llarg de la història: Què uneix els grans sociòpates?
El treball se centra en l’estudi de la sociopatia, un trastorn antisocial de la personalitat que sovint es presenta en el cinema a través de personatges complexos com el Joker, del film “Batman”. A partir d’una anàlisi de les possibles similituds que poden tenir els que pateixen aquest trastorn, l’objectiu és respondre a la pregunta “¿què tenen en comú els sociòpates famosos de la història?”, és a dir, descobrir trets compartits entre figures destacades afectades per sociopatia. Una altra finalitat és analitzar els diferents tipus de trastorns de la personalitat i comprendre com es diferencien els trets sociopàtics en els àmbits clínic i legal. Al llarg de la investigació, s’examina com el codi penal aborda els casos de persones amb sociopatia, els mètodes de diagnòstic i les opcions de tractament disponibles.
Tutora: Anna Arumí
Suriñach Soler, Abril.
Les emocions i com gestionar-les.
Què són les emocions, d’on surten, per a què serveixen, com ens afecten i qui les ha estudiat? Aquestes són algunes de les preguntes que es responen en aquest treball. La part teòrica engloba el concepte de les emocions i n’amplia els coneixements amb referències a professionals. La part pràctica ha consistit en la creació d’una aplicació que, després de respondre unes poques preguntes, ajuda els usuaris a saber quina emoció estan sentint, com poden gestionar-la i quins hàbits saludables poden adoptar. Aquesta aplicació, que està pensada sobretot per a adolescents i es troba en una fase inicial i de prova, presenta les emocions bàsiques disponibles i té la funció d’ajudar a qui ho necessiti a entendre millor què li passa per poder-ho gestionar.
Tutora: Anna Jiménez